Interview door Femke en Guy

Femke en Guy
Wat is er zo leuk aan schrijven?

Lydia

Dat je de baas bent. In het echte leven moet je je aan allerlei regels houden. Of je krijgt opeens een vliegtuig op je kop. Maar als je schrijft mag jij bepalen wat er gebeurt. Dus als ik wil kan ik gewoon een loterij winnen. Ik kan heel Nederland laten zinken. Ik kan Jan Smits tot koning kronen. Ik kan een raket uitvinden die veilig naar de zon kan vliegen. Ik kan een nieuwe IJstijd laten beginnen... In je verbeelding kan alles, en zelfs nog meer.

Femke
Waarom schrijf je niet zo als Francine Oomen?
Over dingen die echt gebeuren?

Lydia

Ik wilde als kind al ontdekkingsreiziger worden. Ik hou juist van nieuw en anders, van onverwacht en ver en vreemd. Dus kan ik ook alleen maar over vreemde verre dingen schrijven. Francine Oomen kan juist weer goed dicht bij huis blijven. Zo doet iedere schrijver waar hij het beste in is. Ik ben strontjaloers op haar succes, hoor. Maar dat helpt niet.

Guy
Wat verdien je eigenlijk als schrijver?

Lydia

Mevrouw Rowling is miljonair. Dankzij jullie. Ik (nog) niet. Ik verdien genoeg voor een Polo, maar te weinig voor een Jaguar. Ik verdien genoeg voor een tuin, maar te weinig voor een tuinman. Ik verdien genoeg voor een badkuip, maar te weinig voor een zwembad. Ik verdien genoeg, dus. Maar ik zou het wel leuk vinden als alle kinderen van Nederland een boek over Drakeneiland op hun verjaardag zouden vragen...

Femke en Guy
Wat is het mooiste boek dat je ooit hebt geschreven?

Lydia

Ik ben altijd het meest tevreden over het laatste boek. Om te weten op welk boek ik nu verliefd ben, moet je even kijken welk boek net verschenen is.
Marietje Appelgat en haar moeder zijn favoriet bij kinderen. Maar zelf heb ik een zwakke plek voor de verhalen over Roosmarijn. Omdat die over mijn eigen kind gaan, denk ik.
En ja, de boeken over Drakeneiland. Dat zijn ook stiekeme lievelingen.

Guy
Word je herkend op straat?

Lydia

Gelukkig alleen als ik net op televisie ben geweest. Het is verschrikkelijk om zó bekend te zijn. Dan kun je nooit meer even stiekem in je neus peuteren. Of voordringen bij de kassa. Je moet altijd naar iedereen glimlachen. Altijd pijn in je kaken...

Femke
Is er een hoofdpersoon op wie jij lijkt?

Lydia

Ik lijk eigenlijk op al mijn hoofdpersonen een beetje. Het meest op de jongens in mijn boeken. Die zijn vaak verlegen of onzeker. De meisjes hebben meer zelfvertrouwen. Dat komt omdat ik meisjes beschrijf zoals ik zelf wel had willen zijn als kind. En de jongens lijken op hoe ik echt was. Dat doe ik niet expres - het gebeurt gewoon.
Maar soms lijken ook de moeders of de vaders op mij. En 'de grote boze rotmoeder' uit Roosmarijn kan alles - dat bén ik gewoon! Want Roosmarijn is ook in het echt mijn dochter...

Femke en Guy
Schrijf je wel eens over echte mensen?

Lydia

Ja, soms. Maar daar krijg je dan geheid ruzie mee. Dus je moet vooraf wel even nadenken. Je moet wel ruzie wíllen.

Guy
Waarom gebruik je zo veel vieze woorden in je boeken?

Lydia

Ik heb liever dat je ze van mij leert dan op straat.

Femke en Guy
Nou, die woorden kennen we anders allang, hoor!

Lydia

Dan kan ik jullie dus ook niet meer verpesten! ;-)

Femke
Waarom ging je eigenlijk in je blote kont staan daar op dat eiland?

Lydia

Erg hé! Het was verschrikkelijk eng. Al die camera's eromheen! Zoiets doe je niet zomaar. Ik deed het om te protesteren tegen kernproeven die Frankrijk in de Stille Zuidzee deed. Frankrijk zei dat die proeven niet gevaarlijk waren. Maar waarom deden ze het dan niet vlakbij Parijs? Daar was ik heel boos om.

Femke en Guy
Heb je nog andere hobby's?

Lydia

Klopt, schrijven is niet alleen mijn werk, het is ook een hobby. Lezen is een andere hobby, en ook mijn werk. En verder hou ik van avonturen, van reizen, en van dingen doen waar je van gaat zweten.

Femke en Guy
Heb je nog meer te zeggen?

Lydia

Alles wat ik te zeggen heb, vermom ik als een verhaal. Als je al mijn verhalen hebt gelezen, weet je wie ik ben.

Lydia Rood